Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese - Saffransrisotto
Receptet på Risotto alla Milanese, den gyllene saffransrisotton från Milano, daterar ända tillbaka till 1500-talet.

Det finns många olika legender som berättar om hur Risotto alla Milanese – risotto med saffran – uppstod. Den mest omtyckta versionen, även om den kanske är helt påhittad, dateras ända tillbaka till 1574 då man var mitt uppe i att konstruera Milanos mest kända symbol, Il Duomo di Milano (katedralen i Milano).

Målarmästaren Valerio di Fiandra, som ansvarade för att färglägga några av de vackra glasfönstren i katedralen hade till sin hjälp en assistent vars smeknamn var Zafferano, på svenska ”Saffran”. Anledningen till att Zafferano hade fått detta smeknamn var för att han ständigt blandade i en nypa saffran i sina färgblandningar för att göra dem mer intensiva och levande. Det gick så pass långt att hans mästare en dag utbrast ”om du fortsätter på det här viset så kommer du till slut också börja blanda ner saffran i maten du äter”. Detta var väldigt kontroversiellt eftersom man på den tiden inte alls använde saffran i matlagningen så som vi gör idag. När det således var tid för di Fiandras dotter att gifta sig, ville Zafferano skoja med sin mästare och övertygade därför kocken att blanda ner lite saffran i risotton som han hade förberett till bröllopsgästerna – och så var den gula risotton från Milano född. Gästerna på bröllopet var först förfärade över utseendet på deras mat, men efter första skeden risotto var de övertygade om storheten i rätten. Dessutom påminde färgen om guld vilket då, precis som idag, är en symbol för rikedom och välfärd. Efter denna dag spred sig saffransrisotton snabbt i hela Milano, och sedermera även i resten av Italien.

Fakta:
Tillagningstid: ca 30-40 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 ½ dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 6-7 dl grönsaksbuljong
  • ½ g saffran
  • 25 g smör
  • ½ dl riven parmesanost

Tillberedning:
Finhacka lök och vitlök. Värm upp olivolja i en kastrull. Stek lök och vitlök mjuk utan att den tar färg. Addera riset och låt det rosta någon minut. Häll på vinet och låt koka in på svag värme. Addera sedan buljong efter hand som du rör. När riset absorberat upp all vätska, addera lite till. Fortsätt så i cirka 20-25 minuter, tills riset mjuknat men ändå har kvar en kärna. Precis innan riset är klart, blanda då ut saffran med lite buljong och tillsätt detta i riset. Stäng sedan av värmen och klicka i smöret, rör om tills det smält. Häll i parmesanen och rör om.

Servering:
Häll upp risotton i en djup tallrik, toppa eventuellt med svartpeppar och en persiljekvist.

Vill du har fler recept från norra Italien?

Då tycker jag att du ska spana in mitt recept på krämig polenta med svamp, lök och rosmarin, en rätt som är väldigt populär i Italiens norra regioner.

Taggar från inlägget
,
Mer från Louise Laurenius

Vad har den gula blomman mimosa att göra med Internationella Kvinnodagen?

Känner du till bakgrunden till varför vi firar Internationella Kvinnodagen just idag,...
Läs mer