Så här lagar du tortellini med färska ärtor, svamp och skinka

Tortellini svamp ärtor skinka
Har du någonsin smakat tortellini med färska ärtor, svamp och skinka?

Den här rätten – som heter Tortellini alla Medici på italienska – har fått sitt namn efter den prominenta och inflytelserika florentinska familjen Medici, som under renässansen var bland de rikaste familjerna i Europa, först genom textilhandel, sedan genom bankverksamhet.

Rätten är troligtvis uppkallad efter familjen, för den är rik och överdådig, precis som de var. Medici-familjens storhetstid toppade på 1400-talet, och år 1737 dog den sista mannen i familjen – Gian Gastone de’ Medici (1671-1737)

Du kan välja att använda färska eller frysta ärtor, färsk eller torkad svamp, t.ex. Karl-Johan eller champinjoner, liksom det är upp till var och en, vilken kvalitet av skinka man kostar på sig. Tortellinin är bäst färsk – och allra bäst hemlagad.

Fakta:
Tid: 30 min.
Antal portioner: 4

Ingredienser:

 • 25 g smör
 • 2 msk olivolja
 • 1 gul lök, skuren i mycket tunna skivor
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 200 g färsk svamp (eller motsvarande mängd torkade), skuren i skivor eller efter behag
 • 150 g ärtor
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 skivor (ca 1 cm tjocka) kokt skinka, skuren i tärningar
 • 50 g parmesan, färskriven
 • Salt och peppar
 • 400 g tortellini

Börja med att sätta på vattnet till pastan (och eventuellt för att tina ärtorna). Värm därefter upp olivolja och smör i en gryta, och svetta lök och vitlök på svag värme under omrörning, tills löken blivit mjuk. Se upp så att vitlöken inte bränns.

Under tiden lägger du den torkade svampen i vatten, innan de ska tillföras rätten (följ anvisningarna på paketet). De frysta ärtorna ska också tinas i kokande vatten. Låt dem stå i 5-10 minuter. Häll sedan ner svampen i grytan med lök och låt dem ta upp lite av det överblivna fettet innan ärtorna hälls ner.

Svampe
Du kan välja att använda antingen färsk svamp eller torkad i rätten – här skogschampinjoner

Tillsätt därefter lite vatten eller fond, så att det finns tillräckligt med vätska så att allt kan koka samman liten. Låt det sjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt grädden och koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt till sist skinkan och smaka av med salt och malen svartpeppar.

När pastavattnet är klart, kokas tortellinin i lättsaltat vatten, tills de är al dente (se koktid på paketet). Låt dem rinna av. Vänd tortellinin med den varma såsen och servera med färskriven parmesan på toppen.

Önskar du en variation på denna rätt, kan vi nämna att Tortellini alla Medici kallas för Tortellini alla Boscaiola i Rom, där man istället för skinka använder bacon. Detta steks i grytan, när löken är mjuk, alltså innan man tillsätter svamp och ärtor. Tycker du inte om svamp, kan du utelämna dem i båda versioner.

Vill du ha fler recept på italienska rätter?

- då kan du trycka här och anmälda dig till vårt nyhetsbrev, som innehåller massor av tips från Italien, däribland många recept
Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Parmigiana di melanzane siciliana – auberginerätt med parmesan från Sicilien

Det råder meningsskiljaktigheter huruvida rätten härstammar från Napoli eller Sicilien, precis som...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *