Saltimbocca alla Romana – Saltimbocca på romerskt vis

saltimbocca
Saltimbocca är en härlig huvudrätt, som passar på alla tider av året.

Jag har ett recept jag vill dela med mig av, som också är väldigt populärt utanför Italien: Saltimbocca – också kallad saltinbocca – vilket på italienska betyder “hoppar i munnen”. Det är en härlig huvudrätt, som passar på alla tider av året. I denna version, som troligen kommer från Brescia (trots att det står Rom i titeln), avslutar jag att laga mina kalvinnanlår i vitt vin och smör för att få mer smak och en god sås att servera till.

Och som en liten bonus, har jag bett Det Lille Vinhus i Köpenhamn att hitta ett passande vin, vilket ni kan läsa mer om nedan.

Fakta

Tid: 15-20 minutter
Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 600 g kalvinnanlår, skuret i tunna skivor
  • 4 skivor Parmaskinka
  • 8 salviablad (om de är stora, räcker det med 4)
  • 2-4 msk mjöl
  • 30 g smör
  • 4 msk vitt vin
  • Salt & peppar
  • 4-8 tandpetare i trä

Gör så här

Kalvskivorna bankas ut till tunna skivor med en köttklubba, kavel eller liknande. Därefter lägger du två salviablad per skiva och toppar med en skiva Parmaskinka. Fäst allt med 1-2 tandpetare per kalvskiva. Du kan också rulla ihop de tre skivorna för att få ett lite annorlunda serveringsuttryck.

Därefter doppar jag undersidan av kalvfiléerna i mjöl (alltså den sida som inte är toppad med salvia och Parmaskinka). Mjölet hjälper till att få en tjockare sås och godare smak.

Smält smöret i en stor stekpanna och lägg kalvfiléerna med mjölsidan ner i pannan. Låt dem steka några minuter så att de blir gyllene. Jag väljer att endast steka ena sidan, eftersom Parmaskinkan blir väldigt salt då den kommer i direkt kontakt med värme. Smaka av med salt och peppar, och tillsätt sedan vin till pannan. Låt vinet koka in tillsammans med filéerna i max 5 minuter.

Ta ut filéerna från pannan och tillsätt eventuellt lite vatten om stekskyn blivit alldeles för tjock.

Servera di Saltimbocca alla Romana tillsammans med stekskyn, ugnsbakad potatis eller t.ex. grillade grönsaker.

Vinet

Som dryck, föreslår Det Lille Vinhus vinet Jacó Merlot från regionen Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien. Jacó Merlot 2008 har en kompakt, livlig, rubinröd färg, och en intensiv bouquet med toner av svarta vinbär och mogna körsbär, vilda björnbär och mogen frukt. Den är avbalanserad och välstrukturerad och ligger fint i gommen. Med sina mila tanniner och runda smak, passar den perfekt till Saltimbocca. Den kommer inte ta över rätten, utan kommer samspela perfekt med den färska salvian.

År: 2008
Driva: Merlot
Område: Parco della Vite e del Vino i Colli Orientali del Friuli i Colloredo di Soffumbergo
Alkohol: 13%
Servering: 16-18 °C.

Boun Appetito!

Vill du ta emot fler tips om Italiensk mat?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!
Written By
More from Mamma Luisa

Recept på toast med kycklingleverpaté – crostini con i fegatini

Denna gång har jag åkt till det toscanska lantstället Agriturismo Le Querciole,...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *