Spaghetti aglio e olio – spaghetti med vitlök och olivolja

Olja och vitlök
Spaghetti aglio e olio betyder spaghetti med vitlök och olivolja

I Napoli kallas rätten för aglio e uoglio, och det är inte svårt att föreställa sig en neapolitansk Mamma med starkt präglad neapolitansk dialekt ropa till sina barn från fönstret, där tvätten hänger på tork på linor, att hennes aglio e uoglio är klar. Här äter de helt säkert rätten till lunch. I Rom däremot, är det typisk nattmat, medan man i Milano serverar rätten när man inte har tid att laga något annat. På Sicilien serveas aglio e olio, när de sedvanliga vännerna kommer på ett oväntat – men alltid hungrigt – besök.

Denna simpla vardagsversion av en snabb spaghetti-rätt hittar du knappt på någon meny, varken i eller utanför Italien – men det gör den inte till en mindre stark upplevelse. Det som gör den så god, är kvaliteten på ingredienserna, och den stora mängd kärlek som läggs ner vid tillagningen.

Aglio olio (e peperoncino – som den korrekt heter), är den traditionella formen av rätten, men det finns också några få variationer av den, bland annat aglio, olio e limone, där man tillsatt lite citronsaft i rätten mot slutet.

Det är inget komplicerat recept alls, men här kommer mina tips på hur du lagar rätten. Smaklig spis!

Fakta
Tid: 20 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 350 g spaghetti (nummer 5)
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
  • ½ glas olivolja av god kvalitet
  • Salt
  • 1 tsk ansjovispasta eller hackade ansjovisfiléer
  • 1 handfull persille, finhackad
  • Lite torkad chili

Sätt vatten att koka till spaghettin. Kom ihåg reglen: 1-10-100! För att uppnå det bästa resultatet ska du använda 1 liter vatten och 10 g salt till 100 g spaghetti.

Medan vattnet kokar, svetta ansjovispastan och chilin tillsammans med vitlöken i olivolja över medel varme. Men pass på: vitlöken får gärna bli gyllene, men inte mörk för då blir den bitter. Ett litet tips är att stänka ner några få droppar vatten i oljan innan du stänger av värmen, för att säkra att vitlöken förblir spröd.

När spaghettin har kokat färdigt, häller du av vattnet och häller ner spaghettin i pannan tillsammans med olikan och vitlöken. Rätten serveras med persilja som du strör över tallriken.

Om du inte tycker om vitlök så mycket, kan du eventuellt använda vitlöksbitar, och fiska upp dem innan serveringen – eller helt utelämna dem och istället göra en version där du använder rikligt med nymalen peppar som ersättning för vitlöken. Till denna version kan du också tillsätt hackade soltorkade tomater.

Buon appetito!

Vill du ta emot fler tips och recept på italiensk mat?

- då kan du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!
Tags from the story
, ,
Written By
More from Mamma Luisa

Lär dig baka Le Fave dei Morti – småkakor till Allhelgonadagen

Le Fave dei Morti betyer “de dödas bönor” och lagas med anledning...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *