Spaghetti al ragù bolognese – spaghetti med köttfärssås

bolognese
Spaghetti med köttfärsås - här får du det italienska receptet.

Kärt barn har många namn – spaghetti med köttfärsås har bara två: ragù eller bolognese, och den korrekta formen är faktiskt en sammansatt version, nämligen ragù bolognese. Bolognese kommer efter staden Bologna, där såsen ursprungligen har sina rötter. Ibland anger också namnet, exakt vad köttsåsen är lagad på, alltså om den är di carne (nöt), di maiale (fläsk) osv…

Det officiella receptet på Spaghetti al ragù bolognese, är det recept som år 1982 fördes till Handelskammaren i Bologna av en delegation från det italienska institutet för kokkonst, Accademia Italiana della Cucina, i ett försök att säkra det officiella receptet och således garantera att den gastronomiska traditionen från Bologna skulle fortsättas respekteras och äras – och inte glömmas. När det är sagt, så är jag välbekant med det faktum, att alla italienska husmödrar har sin alldeles egna version, som i andras öron kan ha mer eller mindre att göra med det officiella receptet. Men det som är avgörande för en bra ragú bolognese, kan kokas ner till tre punkter: 1) de goda råvarorna, 2) köttet och tomaterna och 3) tiden.

När man har sagt spaghetti och Italien i samma mening, måste man också understryka följande: det är nämligen väldigt viktigt att veta, att man i Italien äter sin spaghetti al ragù med gaffel! Man kan med nöd använda en sked som hjälpmedel, men det vore helgerån att skära sin spaghetti med kniv.

Här nedan följer mina tips och råd om tillagningen och serveringen av spaghetti al ragù bolognese – spaghetti med köttfärsås (på italienskt vis). Buon appetito!

Fakta:
Tid: 5 timmar, varav 4 timmar är tid i grytan
Antal portioner: 4

Ingredienser:

 • 100 g magert fläskkött
 • 300 g skuret nötkött
 • 100 g bacon, hackat
 • 1 glas rödvin (torrt vin på druvan sangiovese)
 • 2 glas nötkötsbuljong
 • 5 msk tomatpuré
 • 15 g tomatkoncentrat
 • 1 lök, finhackad
 • 1 morot, finackad
 • 1 stång bladselleri, finhackad
 • 1 msk grädde
 • Olivolja (till stekning och smak)
 • Salt och peppar
 • Ca. 400 g spaghetti

Gör så här:

Sautera bacon och grönsaker i lite olivolja i en tjockbottnad gryta. När löken är genomskinlig, och innan baconbitarna får för mycket färg, tillsätter du köttet. Allt bryns innan nästa ingrediens tillsätts. Häll nu i rödvin i grytan. När vinet har ångats bort, häller du ner tomat, tomatkoncentrat, salt och peppar efter smak, samt buljong. Låt det koka upp och skruva därefter ner värmen och låt allt stå och småputtra några timmar: hellre fyra timmar än två, och hellre två än en… det är tiden som skapar smaken. Om såsen skulle se torr ut, kan du alltid späda ut den med ljummet vatten.

När det närmas sig middagstid, kokar du spaghetti enligt förpackningens anvisningar. Precis innan servering, rör du ner grädden i köttfärssåsen, medan grytan fortfarande står på värmen.

Servering:

Skölj av spaghettin i ett durkslag och häll sedan tillbaka spaghettin i sin gryta. Båda delar, sås som spaghetti, serveras varma i sina respektive grytor. Du kan välja att smaka upp såsen med lite extra olivolja, och anrättningen serveras naturligtvis med en bit parmesanost och ett rivjärn, så att gästerna själv kan dosera den önskade mängden färsk parmesan ost över sin ragù alla bolognese.

Så enkelt är det – det gäller bara att ha några timmar över.

Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Hur gör man en Tiramisù?

Är du en riktig gottegris? Tiramisù är kaffedesserten som samtliga italienska regioner...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *