Testa klassikern pasta med svärdfisk och mynta

Pasta med svärdfisk och mynta
Pasta med svärdfisk och mynta - en siciliansk klassiker.

Denna rätt utgör – med sin härliga smak av färsk mynta och svärdfisk – en välsmakande klassiker från Sicilien.

Här ger jag dig mina tips och råd till hur du kan tillaga den. Smaklig spis!

Ingredienser till 4 personer:

  • 500 gram pasta – gärna penne rigate
  • 150 eller 200 gram färsk svärdfisk
  • 50 gram (cirka) räkskal (köp t.ex. en påse frysta räkor och pilla av skalen från dem)
  • Några vitlöksklyftor
  • Pinjenötter efter smak
  • En bunt färsk mynta
  • En bunt färsk bladpersilja
  • 500 gram färska och mogna tomater
  • Cognac efter smak
  • Olivolja
  • Havssalt, peppar och socker

Gör så här:

Tomaterna ska befrias från kärnor och skinn. Det gör du genom att skåra ett litet kors på toppen, varpå du sänker ner tomaterna i kokande vatten någon minut eller två. Därefter kan du ta av skinnet från tomaterna.

När det är gjort, skär du tomaterna i fyra kvartar, varpå du tar bort alla kärnor. Hacka därefter tomaterna grovt. Svetta nu räkskalen och vitlöken i lite olivolja tillsammans med persiljestjälkarna (spara bladen). När räkskalen fått lite mer färg, häller du på Cognac (eller Brandy) och reducerar vätskan. Pressa därefter vätskan från skalen genom en finmaskig sil, och spara den till senare.

Rosta försiktigt pinjenötterna i en torr panna. De ska vara gyllene, inte svarta! Skär svärdfisken i grova tärningar.

Värm upp lite olivolja i en panna. Tillsätt de urkärnade tomaterna. Låt dem bli varma i cirka en minut. Smaka av med peppar, salt och strösocker. Tillsätt persiljebladen och hälften av myntan. Under tiden steker du försiktigt svärdfisktärningarna i lite olja. Pass på så de inte blir torra!

Blanda ihop tomater, pinjenötter och svärdfisk och häll över vätskan från räkskalen. Håll det varmt över svag värme på spisen.

Den kloka läsaren har räknar ut, att man emellertid har satt på pastavatten och kastat ner pastan, så att den är klar i perfekt tid i förhållande till såsen.

Servera rätten med några färska myntablad på toppen.

Vilket vin ska du servera till rätten?

Vår vinexpert Johan Seifert Teide ger dig här sina tips och förslag på vilket vin du kan servera till rätten:

Det är på tal om en fiskrätt med ganska robusta komponenter (de stekta räkskalen!) i kombination med den delikata svärdfisken och sötman från tomaterna. Därför skulle jag välja ett smakfullt och strukturerat vitt vin, eller eventuellt en frisk Rosato från Sicilien. Det har tack och lov börjat komma en del goda möjligheter på den svenska marknaden. Ett perfekt val skulle kunna vara något baserat på en kombination av Inzolia/Cataratto eller en av de nyare Rostao-vinerna från Etna, som är baserade på Nerello Mascalese.

Vill du ta emot fler recept på italienska rätter?

- då kan du trycka här för att anmäla dig till vårt nyhetsbrev som är fullt med tips och råd från det italienska köket.
Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Prova musslor med potatis och italiensk salsiccia

I Ancona i regionen Marche hittar du denna rätt, som på italienska...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *