Upplev det glömda Toscana på Gianluigis gård

Le Querciole
Gianluigis hästar drar åt sig stort intresse bland Le Quercioles gäster, framförallt bland gästande barn...

Ägg i 3 olika färger till frukost? En häst med 10 olika slags hår? Så gärna, signora! Toscana kommer aldrig vara det samma igen, efter du har besökt Gianluigi på gården Le Querciole, som ligger i det dolda landskapet mellan Florens, Siena och Pisa. Här upphör massturismens klichéer till fördel för ett annat slags Toscana, där det enkla livet och lugna människor är evig måttstock.

Jag har träffat Gianluigi, ägaren av Le Querciole, för att prata om Toscanas landskap, Le Quercioles speciella egenskaper och vad det innebär att leva i samverkan med jorden – helt enkelt att vara en enkel man.

Trevlig läsning!

Toscana är en plats som många Italienresenärer redan känner till. Men vad är Toscana för dig?

Gästfrihet, ro, samvaro – och något som överraskar många: variation! Vår region har så många olika ansikten på grund av Apenninerna, som sträcker ut sig genom Toscana. Varje del av bergskedjan skapar ett nytt slags klimat och ett annorlunda uttryck. Djup inne i landskapet är det brant och kargt, men där min gård Querciole ligger, går de höga bergstopparna över till de mest mjuka, böljande kullar.

Le Quercioles poolområde
Det inbjudande poolområdet på Le Querciole, där du kan njuta av stillheten, ron och det fantastiska landskapet.

När jag har fodrat djuren om morgonen brukar jag ställa mig vid logen och blicka ut mot öster in i landet där solen stiger upp. Och så förstår jag varför man kallar bondelandet här för ‘le colline nuvolose’ (de molniga kullarna) – för kullarna liknar sommarmoln när de är omgivna av morgondis!

Alla de 25 gröna kullarna som ligger mellan min bondgård och medeltidsstaden Volterra, ser nämligen ut att växa samman till en mäktig famn av frodighet. Morgondiset skapar fina kontraster med fina färger innan man till sist får syn på alla de små landsbyarna som skymtar mellan vinmarkerna. Det är nästan som att varje kulle blir en personlig vän!

Vilken värld möter dina gäster på Le Querciole?

En helt annan än den de har förväntat sig! Många tror att regionen endast handlar om Chianti-vin och kulturstäderna Florens och Siena. Men här ute ligger vi helt avskärmade från massturismen. Toscana har ändrat sig mycket sedan jag köpte gården och började renovera den år 2002. Städerna har blivit till stora resorts som är spökstäder när det inte är högsäsong, för att sedan vara stressiga och överbefolkade om sommaren. Det ursprungliga bondelandet köps upp för att antingen bygga turistkomplex eller effektiviseras för modernt lantbruk. Så jag känner nästan inte igen kullarna mer…


Se vår egen video från Le Querciole

Men här är vi befriade från det och människorna lever på ett enkelt vis. Detta är något mina gäster älskar – när de ankommer och har kommit till rätta ordnar jag en trevlig provsmakning av mina egna produkter och råvaror: vin, olivolja, ostar och salami. Sen går vi runt och hälsar på djuren, och har gästerna lust, blir de en del av vardagen med fodring och skörd. Eller så tar de en tur ut till havet, eller åker in till Casciana Terme, som är berömt för sina varma källor.

I en hektisk vardag med arbete och logistik, så besöker många allt mer sällan naturen. På Le Querciole upptäcker folk vad det innebär att vara ett med jorden, och ha en en äkta tillhörighet. Jag visar dem med andra ord ett bortglömt Toscana – det med ett mänskligt ansikte.

Blir folk förändrade av att besöka dig och din gård?

Naturligtvis. Varje dag ser jag gäster tappa hakan och spärra upp ögonen! Framförallt barnen när vi tillsammans går runt till djuren, och de aldrig har sett något liknande. De pekar och frågar på samma gång. Kanske går vi ut till hönsen och då frågor de: ”Varför var korgen med ägg vid frukosten full av ägg i olika färger?”

Le Quercioles ferielejligheder
Le Quercioles semesterlägenheter ligger mitt ute i den praktfulla toskanska naturen…

Då förklarar jag för dem att de vita kommer från en höna, de ljusröda från en annan och de bruna från en tredje. Ute hos hästarna pekar jag själv på djuren och säger ”hur många slags hår har en häst?” En slags svarar de. Då förklarar jag att det faktiskt sitter ett slags hår i öronen, ett annat på ögonlocken och ett tredje på hälen, och så kan man fortsätta.

Jag tror att mina gäster tar något värdefullt med sig hem, som inte kan köpas för pengar, utan endast fås genom känslan och samvaron med andra. Något om att vara en enkel människa. På det goda viset.

Vill du veta mer om Le Querciole?

Tryck då här för att komma till vår sida om platsen, med massa information om faciliteterna, priser, rekommendationer och utflyktsmöjligheter.
Tags from the story
Written By
More from Mitzi

Låt dig trollbindas av en vacker medeltidsstad vid Europas renaste sjö

I den norditalienska regionen Piemonte hittar man inte bara Europas renaste sjö,...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *