Upplev historisk fotboll i Florens i slutet av juni

Calcio Storico
Calcio Storico hålls varje år på Piazza Santa Croce i Florens i samband med firandet av stadens helgon San Giovanni.

Calcio Storico hålls varje år på Piazza Santa Croce i Florens i samband med firandet av stadens helgon San Giovanni, som alltid infaller den 24 juni.

Calcio Storico är en färgrik och våldsam affär, som mest påminner om rugby i maskeradkläder, och traditionen daterar tillbaka till 1500-talet. Lagen representerar de fyra största stadsdelarna, precis som vi känner igen från den stora Palion i Siena. Innan kampen går spelarna i ett tåg genom staden, från Santa Maria Novella till planen på torget vid Santa Croce.

Matchen håller på i 50 minuter, och varje kvalificerat lag ställer upp med 27 spelare, vilka intar banan med en fast uppställning: 4 målvakter, 3 försvarare, 5 mittfältare och 15 offensiva spelare. Målet är att göra flest mål i nätet som sträcker sig över hela banans bredd, och det finns inga begränsningar på vad som kan göras för att nå målet – vilket också är anledningen till att många av matcherna får avbrytas för att skilja spelarna åt. Scenariot påminner därför mer om gladiatorspel än om fotboll. Vinnarna belönas med en hög med biffar – som ska motsvara den vilda ko som ursprungligen var vinsten.

Observera att Calcio Storico vissa år hålls på dagarna omkring den 24 juni, och inte exakt på den dagen.

Vill du läsa mer om Florens? Då tycker jag att du ska läsa min kollega Louises artikel “Florens bakom turiststråket” där du kan få en inblick i ett Florens som många turister missar.

Tags from the story
Written By
More from Marcus

Ska du välja semesterlägenhet eller hotell i Italien?

När du ska planera din semester, finns det flera saker att förhålla...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *