Vad har den gula blomman mimosa att göra med Internationella Kvinnodagen?

mimosa
Den gula växten mimosa är en viktig symbol i Italien på Internationella Kvinnodagen.

Känner du till bakgrunden till varför vi firar Internationella Kvinnodagen just idag, den 8 mars? Faktum är, att år 1908, just den 8 mars, dödades 129 industriarbetare i en brand i New York, medan de protesterade emot de ovärdiga arbetsvillkor de var utsatta för. Större delen av de som dog var kvinnor, och sedan dess har man därför utsett den 8 mars att vara en dag tillägnad kvinnor, för att påminna om kvinnors situation världen över, för att jobba för jämställdhet, och mot diskriminering. Bland annat…

Internationella Kvinnodagen firas på olika sätt i olika länder, men något som är unikt för Italien, är att kvinnor får blomman mimosa i gåva – från män, barn och andra kvinnor. Men varför just denna relativt okända gula växt?

Idén att associera mimosa till kvinnodagen i Italien, tillskrivs de två aktivisterna tillhörande Unione Donne Italiane (Italienska Kvinnors Union), Rita Montagnana och Teresa Mattei, som vid firandet av den första kvinnodagen efter andra världskriget ville införa en blomma som symbol för dagen. Valet föll på mimosa, mycket för att det är en av få blommor som faktiskt blommar i början av mars, men på grund av ett symboliskt värde. Som Teresa Mattei en gång uttryckte det:

Vi har valt en blomma som är lättillgänglig, även för dem på landet. Den är också billig, så alla kan ge den som gåva. Mimosan har en intensiv och delikat doft, och uppfattas bräcklig, men har i själva verket en stor kraft att kunna slå rot även i de mest omöjliga terränger. På så vis representerar mimosan hela den kamp som kvinnor har mött under årens lopp, för att kunna vara och förbli precis den person de vill vara.

Vill du lära dig mer om italienska traditioner? Då kan du klicka här för att komma till vår kategori “Människor och Traditioner”, där du bland annat kan läsa om begreppet “Dolce far Niente“, eller om hur man talar med kropp och händer på äkta italienska manér.

More from Louise Laurenius

Citronkaka med ricotta, mascarpone och mandel

Mors dag – festa della mamma – firas på olika dagar i...
Read More