Världskända italienare

Listan över kända italienare är otroligt lång och går tillbaka till stora upptäcktsresande som Marc O'Polo och Cristopher Columbus
Listan över kända italienare är otroligt lång och går tillbaka till stora upptäcktsresande som Marc O'Polo och Cristopher Columbus

Vad har två så olika personligheter som Pavarotti och Leonardo da Vinci gemensamt? Omedelbart inte så mycket, men tittar man närmre, så är de båda representanter för det som vi uppfattar som typiskt italienskt, och de har genom sina verk varit med och skapat bilden av Italien världen över.

Jag kommer här nämna några av de stora italienska kulturpersonligheterna som har dragit sitt strå till stacken för att sätta sitt moderland på kartan.

Columbus och Dante

Listan över kända italienare är otroligt lång och går ända tillbaka till stora män som Marc O’Polo (1254-1324), Christopher Columbus (Cristofero Colombo, 1451-1506) och Dante Alighieri (1265-1321), och för att inte tala om konstnärer som Michelangelo, Leonardo da Vinci, Tizian och Rafael vars målningar och verk kan beundras även idag.

Vänder vi istället blicken framåt finns det idag alltfler italienare som är kända utanför landets gränser, och det är dem som i stor utsträckning målar upp bilden av Italien – trots att de inte har upptäckt nya världsdelar eller samlat en hel nation.

Nyare italienska kulturpersonligheter

Umberto Eco (författare och filosof)
Filmen ”Rosens namn” med bland annat Sean Connery i huvudrollen skapade på 1980-talet ett stort intresse för filosofi och historia. Upplägget till storfilmen levererades av författaren Umberto Eco, som med romanen med samma namn blev känd i hela världen. Vad många kanske inte vet, är att han är en ivrig debattör som ständigt bidrar till den politiska och kulturella debatten i Italien. En populär filosof är kanske inte något man stöter på varje dag, men han är precis just det.

Skuespillerinden Sophia Loren startede sin karriere i 60’erne og fik hurtigt succes
Skådespelerskan Sophia Loren startade sin karriär på 1960-talet och blev snabbt framgångsrik

Sophia Loren (skådespelare)
Som tvättäkta filmdiva och tidig ikon för modern film, startade Sophia Loren sin karriär på 1960-talet och blev snabbt framgångsrik. Hon spelade mot stora namn inom internationell film, som till exempel Marcello Mastroianni, John Wayne och Frank Sinatra. Hon är den mest prisbelönta italienska skådespelaren och spelar fortfarande in film, dock inte längre som glamorös huvudrollsinnehavare. I kontrast till Hollywoods glitter och glam växte Loren upp i Rom och Napoli under väldigt enkla förhållanden, vilket kanske kommer som en överraskning om man känner till henne från de stora filmerna på vita duken. Sophia Loren var den första skådespelerskan som van en Oscar i en icke engelsktalande film.

Eros Ramazotti (sångare)
Musikern med det svåruttalade namnet är känd av många, men kanske inte som utpräglad italienare. Hans musikkarriär startade på den (i Italien) prestigefyllda San Remo-festivalen år 1984 och har sedan dess tagit fart så pass mycket att han är en av de mest kända italienska sångarna runt om i världen. Alla hans album är också utgivna på spanska, vilket såklart har säkrat honom stor popularitet även i hela den spansktalande världen. Senare i sin karriär har han uppträtt med andra stora namn som Joe Cocker, Tina Turner, Cher och Anastacia och han har sålt över 40 miljoner album världen över.

Federico Fellini (filmregissör)
Fellini betraktades som en av de mest inflytelserika och mest beundrade filmskaparna på 1920-talet. Han har påverkat många stora nutida internationella namn som Woody Allen, Tim Burton, David Lunch, Martin Scorsese och Stanley Kubrick, både genom sin strama neorealistiska stil, men också via hans senare mer fantasifyllda och psykologiska ingångsvinkel. Från 1945 och fram till hans död fick han ta emot flertalet hedersbevis för sina filmer, bland annat åtskilliga Oscar-nomineringar och Oscar-statyetter, samt Silverlejonet i Venedig. År 1993 fick Fellini ta emot sin femte Oscar som en hyllning till sitt livsverk, de prestigefyllda Lifetime Achievement Award.

En av Fellinis mest kända scener är nog den från filmen ”La Dolce Vita” där Anita Ekberg badar i Trevi-fontänen. Filmen skapade uppståndelse och agg då den visades och publiken strömmade till biosalongerna för att se den innan den censurerades. Filmen vann Guldpalmen i Cannes 1960.

En af Fellinis mest kendte scener er nok fra filmen ”La Dolce Vita”, hvori Anita Ekberg bader i Trevi-fontænen.
En av Fellinis mest kända scener kommer från filmen “La Dolce Vita”, där Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi.

Monica Bellucci (modell & skådespelerska)
Född i Umbrien 1964, modell och sedermera skådespelerska i storfilmer som till exempel Bram Stoker’s Dracula, Malèna, Passion of the Crist (med Mel Gibson) och Matrix-filmerna. Att hon är bedårande vacker är det inget tvivel om, men att hon är fullblodsitalienare är det nog inte många som vet om.

Luciano Pavarotti (operasångare)
Vem representerar den moderna uppfattningen av en tenor bättre än Pavarotti, som sedan 1990-talet har gett operan tillbaka till folket genom att tolka många gamla operetter på ett nytt och överraskande sätt, samt genom att ha uppträtt tillsammans med flera kända namn från rockscenen, till exempel Bono, Eric Clapton och Elton John. Som representant för den klassiska operan – framförd på ett modern vis – blev han 1990 känd som en av ”De tre tenorerna” då han på fotbolls-VM uppträdde tillsammans med Placido Domingo och José Carreras. Denna privilegierade position uppnådde han efter en lång och framgångsrik karriär på opera-scenerna runt omkring i världen (New York, Milano, Paris…).

Modellen og skuespillerinden Monica Bellucci er født i Umbrien i 1964
Modellen och skådespelerskan Monica Bellucci föddes i Umbrien 1964.

Carla Bruni (modell, sångerska, skådespelerska samt f.d. presidentfru i Frankrike)
Startade sin modellkarriär som 19-åring och var på 1990-talet en av de 20 högt avlönade supermodellerna i världen. Därefter försökte hon sig på att slå igenom som sångerska – hon har spelat in både covers och egna låtar. År 2008 gifte hon sig med den dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozy, och sedan har hon också framgångsrikt medverkat i en biroll i Woody Allens film “Midnight in Paris” och dessutom engagerat sig i otaliga välgörenhetsprojekt.

Andrea Bocelli (operasångare)
Andrea Bocelli föddes i Pisa och blev blind som 12-åring. Han kan betraktas som en äkta ”crossover-artist”, då hans speciella stil är en blandning av pop och klassisk musik. Det har lett till en försäljning på över 70 miljoner album världen över och därmed gjort honom till den bäst säljande artisten någonsin inom den klassiska musikgenren. År 1999 blev han som den första klassiske musikern – sedan 1961 – Grammynominerad i kategorin ”Best New Artist” och blev samma år inskriven i Guiness World of Records då han samtidigt innehade första, andra och tredjeplatsen på den amerikanska hitlistan för klassisk musik, Bocelli är omåtltigt populär i Nordamerika och fick år 2010 sin egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Som många andra stora kändisar har han använt sig av sin berömmelse för att sätta fokus på välgörenhet, bland annat vid stora arrangemang i Vatikanstaten.

Även den store Pavarotti beundrade hans stämma så till den grad att Bocelli blev ombedd att uppträda på hans bröllop år 2003 och återigen på hans begravning år 2007. Det finns emellertid kritiker inom den klassiska musikvärlden, som anser att även om hans röst är bra i sig själv, har den också stora tekniska kvaliteter.

Renzo Piano (arkitekt)
Namnet klingar italienskt, men mannens karriär är i högsta grad internationell. Han är nämligen arkitekten bland annat bakom den franska ikoniska byggnaden Centre Georges Pompidou i Paris (som idag besök av 25 000 personer – om dagen) och The New Tork Times Building på Manhattan i New York. Piano står bakom många stora byggnadsverk i hela världen och står idag som ägare till ”Renzo Piano Building Workshop” med 100 anställda fördelat på kontor i Paris, Genova och New York.

Renzo Piano betegnes som ”Master of light and lightness” inden for den moderne arkitektur
Renzo Piano kallas “Master of light and lightness” inom modern arkitektur.

Vi vet inte om alla dessa kända personligheter samt deras verk kommer att bli ihågkomna i framtiden, men de är idag några av de mest kända representanterna för Italien inom sina olika genrer. Alla har – på sitt eget vis – gjort ett avtryck på det moderna kulturlivet.

Written By
More from Mikkel

Visste du att…

…det talas italienska på toppen av Mount Everest? Den högst belägna meteorologiska...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *