Världens bästa glass är italiensk

Pistacchio by Alessandro Crispini of Gelateria Crispini – Spoleto (Perugia)
Vinnarglassen "Pistacchio" gjord af Alessandro Crispini från Gelateria Crispin. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Om du älskar hemlagad italiensk glass, bör din nästa resa gå till Spoleto i Italiens gröna hjärta, Umbrien. Här hittar du nämligen gelaterian, som enligt den världsomspännande glass-tävlingen Gelato World Tour, gör världens bästa gelato.

1800 deltagare – en vinnare

Det har tagit tre år för Gelato World Tour att komma fram till den slutliga vinnaren, vilket skedde då 36 finalister från 19 länder i helgen samlades på en gelato-mässa i Rimini för att tävla i glass-skapande. Totalt har utslagstävlingarna dock haft fler än 1800 glass-skapare, som i en rad regionala tävlingar har tävlat om att gå vidare till finalen i Italien.

Gelato World Tour har därför bland annat avhållit inledande glass-tävlingar i bland annat Rom, Valencia, Melbourne, Dubai, Berlin, Singapore, Tokyo, Chicago och Shenzhen.

Hattekast ved åbningsceremoni
Glada miner och gott humör bland deltagarna vid öppningsceremonin. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Italiensk vinnare med pistagenötter

I finalen utsågs vinnaren baserat på röster från den tre dagar långa mässans tusentals besökare, samt på poäng utdelade av en stor jury bestående av gelato-experter, kockar och matrecensenter. Vinnaren blev Alessandro Crispini från Gelateria Crispini i Spoleto, som vann med glassen “Pistacchio”, som – vilket namnet antyder – bland annat innehåller rostade pistagenötter från Sicilien (se bilden överst i artikeln).

Gelato
50.000 besökare var med och korade vinnaren – tack vare en mängd smakprover som de fick ta del av. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)
Alessandro Crispini fra Gelateria Crispini – Spoleto (Perugia)
Den glade vinnaren, Alessandro Crispini. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Gelato har erövrat hela världen

Finalen i Rimini rundar av en intensiv sommarsäsong för de italienska gelateriorna, som tack vare de generellt höga temperaturerna har gjort rekordhöga mängder glass i år (2017). Oavsett var du spenderar semestern i Italien, finns det nästan alltid en frestande glassbar inom räckvidd. Enligt Carpigiani Gelato Univeristy, vilka står bakom tävlingen, finns det idag cirka 39.000 gelaterior i Italien (om man räknar med caféer och konditorier som säljer glass).

Det är dock inte endast i Italien, som det är högkonjunktur bakom glassdisken. Övriga världen har också fått upp ögonen för den fylliga och smakfulla glass, som framställs efter samma traditionella metoder som i hemlandet. I övriga Europa finns det, enligt Carpigiani Gelato University, cirka 21.000 gelaterior.

Vill du ha bättre koll på glass, inför ditt kommande besök på en gelateria i Italien? Då får du en lite djupare inblick i den italienska glassvärlden här.

Tags from the story
,
Written By
More from Mikkel H.

5 anledningar att resa till Piemonte

Lonely Planet har precis offentliggjort sin lista över de bästa regionerna i...
Read More