Via Romea Francigena – cykelsemester på pilgrimsrutt i Italien

Eurovelo 5
I Italien passerar rutten många historiska sevärdheter. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Pilgrimsrutter, både här hemma och utomlands, upplever dessa år en allt större popularitet. Ett par hundra tuden pilgrimer följer exempelvis årligen vandringen till Santiago de Compostela i norra Spanien. Det finns dock fortfarande många rutter, som du inte behöver dela med så många andra pilgrimer – en av dessa är Via Francigena, som dessutom är ett perfekt mål för en cykelsemester i Italien då den bjuder på natur och kultur i särklass.

Tid till reflektion

Det finns skriftliga beskrivningar av pilgrimsrutten Via Francigena ända tillbaka till 900-talet, då de cirka 1800 kilometerna från Canterbury i södra England till Vatikanstaten i Rom avlades med ett religiöst mål: några ytterst fromma pilgrimer fortsatte därför vidare söderut för att ta sig till Jerusalem via båt från Apulien.

Italien har ansökt om erkännande av pilgrimsrutten Via Francigena från UNESCO

Den moderna pilgrimen vandrar av många andra orsaker än bara religiösa. För många är en lång vandring en chans för att komma ner i tempo, långt bort från vardagens stress och måsten. På de öde landsvägarna, finns det tid och ro att reflektera över tillvaron och få nya perspektiv på livet. Samtidigt passerar pilgrimsrutter, som Via Francigena, en pärlrad av kulturhistoriska sevärdheter och vackra naturområden.

Milano cykel
EuroVelo 5-rutten passerar bland annat Milano. Foto: www.viaromeafrancigena.com.
Cyklist Pavia
Man ska vara beredd på många olika typer av underlag, så en cykel med förhållandevis breda däck är att föredra. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Pilgrim utan blåsor – EuroVelo 5

Föredrar du att cykla framför att promenera, är det också möjligt att vara cykelpilgrim. Det europeiska cykelnätverket, EuroVelo, omfattar en lång version av pilgrimsrutten Via Francigena: EuroVelo 5 – Via Romea (Francigena) på hela 3300 kilometer. Du kan dock nöjas med att välja ut delar av sträckan, som du kan avverka på t.ex. en cykelsemester i Italien.

EuroVelo 5 startar, precis som den ursprungliga pilgrimsrutten, vid katedralen i Canterbury, men skiljer sig därefter från den vanliga rutten, genom att bland annat korsa både Belgien och Luxemburg. I Italien följer cykelrutten mer eller mindre Via Francigena från Comosjön hela vägen ner till Brindisi i hälen av stöveln.

Cykelturist Italien
Även en kort dagstur på rutten kan vara en stor upplevelse. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Vill du helst undvika backar, kan du eventuellt nöja dig med att ta en tur på sträckan som leder över den platta Po-slätten från Milano till foten av Apenninerna. Om du däremot inte avskräcks av höjdmeter, bör du dock fortsätta genom idylliska Toscana, ut till kusten och vidare genom Apenninerna i den centrala delen av landet. Efter Rom följer rutten delar av Via Appia, en av Romarrikets huvudleder, ner till Brindisi i Apulien.

På den italienska delen av EuroVelo 5 cyklar du i huvudsak på mindre vägar, cykelstigar längs kanaler och floder, eller på tidigare järnvägar. Rutten är dock fortfarande under arbete, så skyltning kan saknas och trafikerade vägar kan ingå. En semester på cykel är – oavsett hur lång sträckning du följer – ett bra sätt att uppleva Italiens alla charmiga medeltida städer och landsorter, arkeologiska områden och vackra landskap. I motsats till en vandringssemester, kommer du på cykel lättare runt och hinner se mer bara på en dag. På cykel är det inget problem att göra en avstickare på ett par kilometer för att besöka en sevärdhet eller äta en god måltid mat.

EuroVelo har nyligen lanserat en app till både Android och iPhone, som täcker hela Via Romea (Francigena), från Canterbury till Brindisi, med bland annat en detaljerad karta och tips på sevärdheter. Du kan också se en fördjupande ruttbeskrivning på den officiella hemsidan för EuroVela 5: www.viaromeafrancigena.com

Aktiv semester i Italien

Oavsett om du vi följa Via Romea Francigena hela vägen genom Italien, eller endast på dagsutflykter, kan du hos In-Italia hitta inkvarteringsmöjligheter längs rutten. Vi har hotell och semesterlägenheter i exempelvis Lucca, Pescia, San Gimignano, Monteriggioni, Siena, Bolsena, Rom och Benveneto.

För fler tips inför en aktiv semester i Italien, läs här

Written By
More from Mikkel H.

Mille Miglia – legendariskt motorlopp med veteranbilar i Italien

Varje år, återskapar hundratals inkarnerade veteranbils-entusiaster det legendariska långdistansloppet Mille Miglia, när...
Read More