Visste du att…

Rom Tibern och Peterskyrkan i bakgrunden
Med hjälp av en app i din iPhone kan du lättare hitta bland Roms alla kyrkor - som till exempel till Peterskyrkan som här skymtas bakom floden Tibern.

…din iPhone kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av kyrkor i Rom?

Det är lätt att tappa bort sig i djungeln av kyrkor i Rom, men nu kan din iPhone, och framför allt en applikation vid namn iR Churches hjälpa dig. Applikationen – som innehåller en katalog över 270 av huvudstadens kyrkor – hjälper dig att identifiera de många olika arkitektoniska sevärdheter du möter på din väg genom staden. Applikationen rymmer dessutom också förslag till 29 olika kulturella rutter som man kan ta den av i Rom. Har du inte en iPhone kan vi rekommendera en bra guidebok!

…de sardiska husmödrarna använder tusch-pennskorkar i köket?

Sardinien är känt för sitt kök med välsmakande kakor och bröd. Men det är inte nog med att de söta kakorna smakar gott, de ska även enligt sardisk tradition också se trevliga ut. För att skapa mönster i bakverken har de sardiska husmödrarna använt deras goda fantasi till att hitta redskap i vardagen för att t.ex. skapa hålmönster och kanter i kakdegen. Därför använder de bland annat korkarna från olika tuschpennor – som ofta har formen av blommor och liknande – till att skapa avtryck i sina kakor.

Konditori i Italien
Det sardiska köket är känt för sina sötsaker, men visste du att de sardiska husmödrarna går extra långt för att få sina kakor att se bra ut?

…att många italienska hus inte har husnummer?

Många italienska hus har inte vägnamn och husnummer som brukligt. Exempelvis kan en adress heta ”SS53 Mattinata-Vieste km 9.00”. Det betyder att det ställe man letar efter ligger 9 km ut efter huvudväg SS53 när man kommer från Mattinata. Mer exakt kommer man dessvärre inte.

Taggar från inlägget
,
Skriven av
Mer från Mikkel

Visste du att…

…Europas största koncentration av vildorkidéer finns i Apulien? I Apuliens nordligaste hörna,...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *