Zucchininudlar med sås på rostade tomater och fänkålsfrön

Zucchininudlar
Hur är det möjligt att bo i Italien och inte äta gluten? Svaret stavas zucchininudlar!

När jag, som har bott i Milano i fem år nu, berättar för folk, att jag inte äter gluten, blir den första reaktionen alltid väldigt stark och förvånande. Huuuur är det ens möjligt att bo i Italien – landet som är baserat på pasta, pizza och bröd – och inte äta gluten? Går det överhuvudtaget att överleva?

Well. Har man ett brinnande intresse för matlagning, och dessutom är lite uppfinningsrik, så är det långt ifrån ett problem. Det finns många glutenfria alternativ på den italienska marknaden, och de blir fler och fler i samband med att antalet glutenallergiker i Italien ökar (enligt den här artikeln i La Stampa, ökade antalet glutenallergiker i Italien med 15 procent mellan år 2012 och 2014 – men detta beror troligen främst på att man tidigare inte har undersökt sig, utan bara levt med problemet…).

Vad finns det för glutenfria alternativ i Italien?

Men det finns fler sätt att hitta glutenfria alternativ, än att besöka den glutenfria hyllan i butiken. Ett sätt är att använda sig av grönsaker på ett finurligt sätt. En av mina bästa investeringar i år, är en grönsakssvarv med vilken jag kan förvandla nästan vilken grönsak som helt till långa krispiga nudlar. Nästan som magi. Så här kommer ett recept där jag använt mig av zucchini som alternativ till spaghetti. Och tomatsåsen får extra mycket smak genom att jag rostar tomaterna i ugnen innan de mixas till en sås. Och hoppa för Guds skull inte över fänkålsfröna. De sätter tonen på hela rätten.

Självklart kan du servera tomatsåsen också till vanlig spaghetti – det är helt upp till dig!

zucchininoodles
De här zucchininudlarna kan lura den mest inbitna pastaälskaren… Foto: citroncest.blogg.se

Fakta:
Antal portioner: 2
Tid: Drygt 30 minuter

Ingredienser:
2 små zucchini
25 cocktailtomater
1,5 msk olivolja
3 tsk fänkålsfrön
40 g fetaost
3 msk majonäs
0,5 dl valfri mjölk
Sriracha, salt och peppar efter smak
Bladpersilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader C.

Dela tomaterna på hälften och lägg på en plåt. Krydda med salt, peppar, fänkålsfrön och olivolja. Baka i ugnen cirka 25 minuter.

Gör zucchininudlar i en grönsakssvarv, eller genom att hyvla skivor med en osthyvel som du sedan skär i remsor med en kniv. Lägg dem i en skål, häll över kokande vatten och låt stå 1-2 minuter innan du häller av vattnet.

Ta hälften av de bakade tomaterna och mixa med fetaost, majonäs, mandelmjölk, Srirachasås, salt och peppar. Häll såsen över zucchininudlarna och rör om.

Lägg upp på en tallrik och toppa med resten av tomaterna, lite extra fetaost och avsluta med bladpersilja.

Fler artiklar om mat i Italien (av den mer traditionells sorten) hittar du under kategorin ”Mat och Vin” här på bloggen

Taggar från inlägget
Mer från Louise Laurenius

Citronkaka med ricotta, mascarpone och mandel

Mors dag – festa della mamma – firas på olika dagar i...
Läs mer