Zuppa di farro alla toscana – toskansk dinkelvetesoppa

Zuppa di Farro alla toscana
Zuppa di Farro - dinkelvetesoppa - är från början fattigmansmat från Toscana, men är så smakrik att den passar att servera även en kung!

Zuppa di Farro är en typisk toscansk soppa, som ofta förbereds med farro – dinkelvete – från Garfagnana i provinsen Lucca i Toscana. Sedan 1996 har dinkelvete från Garfagnana benämningen IGP – Indicazione Geografica Protteta (vilket mer eller mindre betyder att den är geografiskt skyddad). Denna benämning har den fått för sina speciella egenskaper som nämnvärt skiljer sig i karaktär, i jämförelse med dinkelvete från andra områden.

Zuppa di Farro är från början fattigmansmat, som den mesta av den toscanska maten, och tillagas med dinkel, borlotti-bönor och andra billiga råvaror som morot, lök och selleri. Just de tre sistnämnda grönsakerna kallas gemensamt för en soffritto och är basen i många olika italienska rätter.

Fattigmansmat eller inte – den här soppan bjuder på smaker som passar att servera även en kung!

Fakta
Tillagning: ca 3 timmar (alt. 1 timme med en tryckkokare)
Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 250 g dinkelvete
  • 200 g torkade borlottibönor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 stjälkselleri
  • 1 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 5 salviablad
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1-2 l vatten
  • Salt och Peppar
  • Olivolja till servering

Tillagning
Börja med soffritton: skala moroten och löken, och skölj sellerin. Hacka löken och skär morot och selleri i små tärningar. Värm upp tre matskedar olivolja i en stor kastrull och släng ner soffritton tillsammans med 2 hela (skalade) vitlöksklyftor. Låt grönsakerna stekas tills löken blivit mjuk, cirka 5 minuter. Häll sedan ner borlottibönorna tillsammans med salvian och rosmarinen. Salta och häll på 1 liter vatten. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i 2 timmar (eller tills borlottibönorna blivit mjuka). Addera några deciliter vatten var 20-30 minut så att det inte kokar torrt.

OBS: Om du kokar i tryckkokare så tar det cirka 30 minuter för bönorna att bli klara, och du behöver inte lägga till mer vatten under kokningen.

Ta upp cirka en tredjedel av bönorna med en hålslev och lägg i en skål till senare. Separera resterande bönor från buljongen (men spara buljongen). Mixa bönorna till en puré med hjälp av en mixer eller matberedare.

Fortsätt nu med dinkelvetet: Låt det rosta cirka tre minuter tillsammans med 2 matskedar olivolja och en hel (skalad) vitlöksklyfta. Häll sedan på buljongen och eventuellt lite extra vatten (kontrollera på förpackningen andel dinkel vs. vätska). Låt koka i 15-18 minuter, eller enligt anvisningar på förpackningen.

I slutskedet av kokningen, ta då upp den hela vitlöksklyftan och vänd ner borlottipurén. Purén kommer göra soppan väldigt rik och krämig, så om du föredrar en lite rinnigare soppa är det bara att tillsätta lite mer buljong eller vatten.

Servering
Häll upp i skålar. Toppa med bönorna du tidigare ställde åt sidan. Ringla lite olivolja över soppan innan servering – det gör hela skillnaden!

Buon appetito!

Mer från Louise Laurenius

Ingen sommar utan ett besök i Santa Margherita Ligure

År 2009 var jag på semester i Viareggio med tre tjejkompisar. Genom...
Läs mer